Beurzen UU

Ga jij in een bestuur of commissie van een erkende studentenorganisatie van de Universiteit Utrecht en wil jij een bestuursbeurs aanvragen? Dan vind je hier meer informatie.

 1. Hoe vraag je een bestuursbeurs aan?
 2. Wanneer kom je in aanmerking voor een bestuursbeurs?
 3. Bijzondere regels en voorzieningen (zoals collegegeldvrij besturen en uitstel afstuderen)
 4. Meer informatie nodig?

 

1. Hoe vraag je een bestuursbeurs aan?

De procedure verloopt in het kort als volgt:

 • Stap 1: Het bestuur van de studentenorganisaties bepaalt wie een beurs mag aanvragen.
 • Stap 2: De UU stuurt half augustus een mail aan alle organisaties op de Bijlage dat de beurzen aangevraagd kunnen worden.
 • Stap 3: Het bestuur vult in een Excel-bestand voor de UU en voor de HU apart in wie voor welke functie een beurs mag ontvangen. Ook geeft het bestuur per functie aan hoe hoog de bestuursbeurs is, Het bestuur doet er verstandig aan om alleen die studenten voor te dragen die voldoen aan de voorwaarden (anders is het geld kwijt).
 • Stap 4: De UU stuurt na ontvangst van het Excel-bestand de individuele UU-bestuurders per e-mail een uitnodiging om in OSIRIS-ZAAK de beurs aan te vragen. Als de bestuurder een bestuursbeurs van € 4250 mag aanvragen geeft deze student in OSIRIS-ZAAK aan of hij/zij gebruik wil maken van de voorziening Collegegeldvrij Besturen.
 • Stap 5: De individuele bestuurder regelt de randvoorwaarden om de beurs te mogen ontvangen (zoals de (her-)inschrijving en uitstel afstuderen etc.)
 • Stap 6: Het college van bestuur stuurt een formeel besluit over de eventuele toekenning

Lees de het Uitgebreide Stappenplan voor een toelichting bij bovenstaande procedure.

 

2. Wanneer kom je in aanmerking voor een bestuursbeurs?

Hoofdregel 1 is dat je studentenorganisatie in aanmerking moet komen voor bestuurbeurzen. Je vindt hier het overzicht van organisaties die in aanmerking komen voor beurzen.

De tweede hoofdregel is dat alleen studenten die voldoen aan de Regeling Bestuursbeurzen in aanmerking komen voor een bestuursbeurs. In artikel 4 lid 1 vind je de voorwaarden waar de individuele bestuurder aan moet voldoen.

 • In de PDF vind je een uitgebreide uitleg bij dit artikel.
 • De bestuursbeursregeling vind je hier.

Er zijn een paar uitzonderingen op de hoofdregel toegestaan. Lees hieronder verder.

 

3. Bijzondere regels en voorzieningen voor individuele bestuurders

De UU heeft een aantal bijzondere regels en voorzieningen voor studenten die een bestuursbeurs willen aanvragen. Denk hierbij aan collegegeldvrij besturen, flexstuderen en aan uitstel van afstuderen. Lees hier verder.

 

4.  Meer informatie nodig?