Collegegeldvrij besturen – UU

 • Krijg jij voor jouw bestuursfunctie een bestuursbeurs van € 4.250?
 • Start deze bestuursfunctie vóór 1 december 2023?
 • Voldoe je in studiejaar 2023-2024 in ieder geval aan artikel 4 lid 1 a, c, e, f + g van de Regeling Bestuursbeurzen?

Dan kun je kiezen uit 3 opties om je bestuursbeurs te ontvangen. Die keuze maak je voor het hele studiejaar 2023-2024. Je kunt tussentijds niet wijzigen!

Optie 1: De standaard bestuursbeurs

 • Je schrijft je voor je eerste bachelor of master in voor studiejaar 2023-2024; en
 • Je betaalt zelf het wettelijk collegegeld; en
 • Je mag tentamens doen en in dat studiejaar (bijv. in september 2023 of augustus 2024) afstuderen.
 • Je mag dus wel afstuderen, maar niet tussentijds uitschrijven. Afstuderen en uitschrijven zijn twee verschillende dingen.

Optie 2: Collegegeldvrij besturen Oude Stijl

 • Je schrijft je NIET in voor studiejaar 2023-2024; en
 • Je betaalt géén wettelijk collegegeld (alleen bij Oude Stijl mag afgeweken worden van de eis dat je het hele studiejaar ingeschreven moet staan); en
 • Je mag géén tentamens doen of ander onderwijs volgen elders in het HO; en
 • Je mag niet in dat studiejaar (dus ook niet in augustus 2024!!!) afstuderen.

Dit zijn voorschriften van de minister. Dit noemen we de voorziening collegegeldvrij besturen oude-stijl. Het is niet mogelijk om in de loop van het studiejaar 2023-2024 deze voorziening in te trekken of te wijzigen of je toch in te schrijven in het Hoger Onderwijs (waar ook in Nederland). Ook is het wettelijk niet mogelijk om voor een beperkt aantal maanden deze voorziening aan te vragen.

Deze optie wordt een enkele keer gebruikt door bijvoorbeeld:

 • Studentbestuurders die uiterlijk 31 augustus 2023 formeel voor hun bacheloropleiding afstuderen, een jaar willen besturen en in 2024-2025 met een UU-masteropleiding willen starten.
 • Studentbestuurders die tijdens hun bachelor- of masteropleiding een jaar niet willen studeren of tentamens afleggen, en pas in 2024-2025 deze opleiding willen vervolgen en/of afronden.

Optie 3: Collegegeldvrij besturen Nieuwe Stijl

 • Je schrijft je voor je bachelor of (bekostigde) master in voor het gehele studiejaar 2023-2024; en
 • Je staat voor geen enkel onderdeel in 2023-2024 ingeschreven
 • Je kunt géén tentamens doen of ander onderwijs volgen in het HO; en
 • Je kunt niet in dat studiejaar (dus ook niet in augustus 2024!!!) afstuderen.

Dit zijn voorschriften van de minister. Dit noemen we de voorziening collegegeldvrij besturen nieuwe-stijl. Het is niet mogelijk om in de loop van studiejaar 2023-2024 deze voorziening in te trekken of te wijzigen. Ook is het wettelijk niet mogelijk om voor een beperkt aantal maanden deze voorziening aan te vragen.

LET OP: Je moet voor deze voorziening wel een machtiging betalen van collegegeld in termijnen (of een machtiging voor afschrijven in één keer_ afgeven. Pas als de aanvraag bestuursbeurs is goedgekeurd zal het college van bestuur de machtiging collegegeld op € 0 laten zetten.

Het komt voor dat het College van Bestuur de aanvraag om redenen pas eind september of nog later goedkeurt. In dat geval wordt al een termijn van je collegegeld afgeschreven (of in één keer het volledige collegegeld). Na goedkeuring van je aanvraag collegegeldvrij besturen Nieuwe Stijl wordt die termijn (of het volledige collegegeld) terugbetaald en de machtiging op € 0 gezet.

Deze optie wordt vaak gebruikt door:

 • studentbestuurders die een jaar niet willen studeren of tentamens afleggen, en in 2023-2024 verder gaan met hun bachelor- of masteropleiding aan de UU.
 • studentbestuurders die uiterlijk 31 augustus 2023 formeel voor de bacheloropleiding afstuderen en in 2023-2024 inschrijven voor een UU-masteropleiding, en dan tegelijkertijd besturen (maar geen vakken volgen dus).

Belangrijke vervolginformatie!

 • Collegegeldvrij besturen in combinatie met ‘uitstel van afstuderen’ voor je bachelor levert soms vervelende situaties op. Omdat je tijdens het collegegeldvrij besturen geen onderwijs mag volgen, mag je ook gedurende je hele bestuursjaar (=collegejaar) niet afstuderen.

Een voorbeeld:

je hebt al je vakken voor je bachelor gehaald in 2023-2024 en vraagt uitstel van afstuderen aan. Vervolgens ga je in 2023-2024 collegegeldvrij besturen. Je mag dan pas in september 2024 afstuderen. Hiervoor moet je je sowieso opnieuw inschrijven voor je bachelor (en collegegeld betalen), maar het betekent ook dat je per 1 september 2024 geen bachelordiploma hebt, terwijl dit waarschijnlijk voor je master wel noodzakelijk is, bij voorbeeld als je een master aan een andere onderwijsinstelling wilt volgen.

 • Collegegeldvrij besturen in combinatie met een inschrijving voor twee bachelor- of masteropleidingen kan ook problemen opleveren. Volg jij in 2022-2023 twee opleidingen? Vraag vooral ons advies als je in 2023-2024 collegegeldvrij wilt gaan besturen. In verband met overgangsregelingen voor het collegegeld kan dit grote financiële gevolgen hebben.

Advies: bespreek je opties met een van de studentendecanen van de UU. Stuur een e-mail naar bestuursbeurs@uu.nl onder vermelding van je naam, studentnummer, studentenorganisatie en bestuursfunctie die je gaat vervullen en stel je vraag.

Nog meer informatie over collegegeldvrij besturen vind je hier:

 

enEnglish