Middelengebruik

Als bestuurder van een studentenorganisatie is de kans groot dat je te maken krijgt met alcohol en andere drugs binnen je organisatie. Wat doe je als een lid van je organisatie vaak (zwaar) onder invloed is op een borrel? Wat doe je als een lid wil blowen tijdens een ledenweekend? En wat doe je als iemand van 17 met alcohol wordt gezien?

Op 14 november 2023 organiseerde Bestuurlijk Actief Utrecht in samenwerking met Jellinek een impactsessie over alcoholbeleid bij studentenorganisaties. Naar aanleiding van deze bijeenkomst is een hand-out met suggesties gemaakt.

Tips & Tricks

Wet- en regelgeving

  • Zorg dat tappers/schenkers/barpersoneel altijd geheel nuchter is. Voor gezelligheidsverenigingen is er een e-learning beschikbaar over het verantwoord schenken van alcohol. Ook Jellinek biedt een cursus aan over verantwoord alcohol schenken.
  • Vanwege de AVG-regels mag je je leden geen drugstesten laten doen.
  • Zorg ervoor dat je leden onder de 18 jaar duidelijk herkenbaar zijn (d.m.v. polsbandjes of een smoelenboek achter de bar) en ze duidelijk weten dat ze ook bij een activiteit van hun vereniging niet mogen drinken.
  • Informeer je leden over het alcohol- en drugsbeleid van de vereniging, bijvoorbeeld door dit jaarlijks te verspreiden.
  • Zorg naast een duidelijk beleid ook voor een duidelijke strafmaat op het breken van de regels omtrent alcohol en andere drugs.
  • Voorkom dat mensen drugs meenemen naar weekendjes weg of op reis door het verbod expliciet te vermelden op de paklijst.

Beperken van de beschikbaarheid

  • Zorg ervoor dat er genoeg plekken zijn waar je leden gratis water kunnen halen.
  • Verminder of pas de beschikbaarheid en/of schenktijden van alcohol aan.
  • Hanteer het beleid binnen de je vereniging dat non-alcoholische dranken nooit duurder mogen zijn dan alcoholische dranken.

Beïnvloeding van de sociale norm: voorlichting en kennisbevordering

  • Geef voorlichting over alcohol en andere drugs door middel van een voorlichtingsactiviteit. Op de website van Jellinek vind je hun aanbod voor studenten en studentenverenigingen, zoals adviesgesprekken, groepsvoorlichtingen of trainingen voor barvrijwilligers.
  • Draag uit dat alcohol drinken niet verplicht is en voer dat door in al je communicatie. Bijvoorbeeld door: alcohol niet centraal te stellen in de promotie en communicatie rond feesten. Goede alcoholvrije alternatieven aan te bieden, geen verantwoording te vragen aan leden die niet drinken.

Meer weten..

Mocht je als bestuur advies willen over beleid op te stellen omtrent alcohol en drugs of hebben er zich incidenten of problemen voorgedaan binnen je vereniging schroom dan niet om contact op te nemen met je koepelorganisatie of professionals.

Jellinek: Jellinek is de lokale expert op het gebied van verslavingszorg, maar doet ook veel op het gebied van preventie. Op hun website vind je hun (meestal kosteloze) aanbod voor studenten en studentenverenigingen, zoals adviesgesprekken, groepsvoorlichtingen of trainingen voor barvrijwilligers. Heb je hier vragen over of wil je graag met iemand sparren over wat je kan doen om verantwoord om te gaan met middelengebruik binnen je vereniging? Neem dan contact op met Eva Kalis (eva.kalis@jellinek.nl).
Ook kun je op werkdagen bellen naar de Jellinek advieslijn op 088-5051220.

Trimbos: Het Trimbos-instituut is hét onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid. Op hun site is veel informatie te vinden over deze thema’s waar iedere student mee te maken krijgt. Speciaal voor studentenorganisaties hebben ze een infosheet gemaakt.

enEnglish