Subsidies en Sponsoring
Nationaal Programma Onderwijs

Nationaal Programma Onderwijs

De Universiteit Utrecht heeft extra geld gekregen van de overheid om corona-achterstanden bij studenten te herstellen. Het gaat hierbij om zowel academische als sociale achterstanden. Dit heet het Nationaal Programma Onderwijs (NPO).

Extra subsidie

Alle erkende studentenorganisaties van de UU ontvangen vanuit dit programma een extra subsidie om te besteden aan activiteiten die een bijdrage leveren aan het herstellen van deze achterstanden:

 • Organisaties tot 100 leden ontvangen 500 euro.
 • Organisaties met 100 of meer leden ontvangen 1000 euro.

Wat moet je hier voor doen?

 1. Vul dit formulier in en geef aan welke activiteit je gaat organiseren van dit geld. De uitbetaling vindt z.s.m. (dat is binnen enkele weken) na de aanvraag plaats.
 2. Stuur max. 2 maanden na afloop van de activiteit aan projectteamnpo@uu.nl een kort verslagje (1-2 alinea’s) en een of twee leuke rechtenvrije foto’s van je activiteit. Dit willen wij o.a. gebruiken om andere studenten(organisaties) te inspireren & informeren.

Wat zijn geschikte activiteiten?

De twee thema’s van het UU NPO-team zijn (1) In- en doorstroom van scholieren/studenten, en (2) Community & Studentenwelzijn.

Het is de bedoeling dat het geld gebruikt wordt om zo veel mogelijk studenten uit je achterban en daarbuiten te helpen: dus niet alleen de studenten die altijd al naar je activiteiten komen, maar ook de studenten die misschien alleen thuis zitten of bij hun ouders zijn blijven wonen vanwege corona. Of de internationale student die misschien niet lid is, maar wel aan de UU studeert en vanwege corona nog bijna niemand heeft ontmoet.

TIP: Van 19 t/m 21 april organiseert de UU (met NPO-middelen) een festival (“This is UU”) vol activiteiten die in het teken staan van ontmoeting. Een soort van tweede introductietijd, met name voor die studenten die hun introductietijd in de pandemie hebben meegemaakt. Je kunt het geld gebruiken om jouw vereniging en jouw leden extra aandacht te geven.

Denk bij activiteiten bijvoorbeeld aan:

 • Speeddate-activiteiten met ouderejaars, internationals, docenten, scholieren, of alumni;
 • Nuttige goodie bags (gericht op studentenwelzijn, binding en ontmoeting) met bijv. de informatie over studentenwelzijn van de UU en HU (vraag ons om meer info: wij zijn gadgets en flyers aan het regelen voor in de tasjes)
 • Wandelingen of rondleidingen langs UU-gebouwen, met tussentijdse stops (warme chocolademelk, sportclinic, mini-college);
 • Gezamenlijke studeersessies;
 • Inzichtbijeenkomsten: een bijeenkomst waarbij medestudenten, docenten of alumni bijvoorbeeld vertellen over verkeerde keuzes of fouten, en wat zij hiervan geleerd hebben;
 • Fietstochtjes langs historische plekken in en rondom Academisch Utrecht, of een speurtocht met vragen over de universiteit en het Utrechtse studentenleven.
 • Creatieve workshops of de inhuur van trainers en coaches voor allerhande sessies (zoals studievaardigheden, samenwerken, ;
 • Etc. etc.

Activiteiten waar de nadruk ligt op bijvoorbeeld feest en alcohol (zoals een cantus) of voor een kleine doelgroep vallen niet onder NPO. Het geld is ook niet bedoeld om annuleringskosten te vergoeden of een begrotingsgat van een standaardactiviteit te dichten. En natuurlijk moeten de coronamaatregelen altijd gehandhaafd worden.

Wat gebeurt er al? Waar is het Projectteam NPO al mee bezig?

 • Er komt voor studentenorganisaties weer een training voor vertrouwenspersonen.
 • Er is een online coachingscentrum
 • Er zijn extra studiekeuzegesprekken gepland
 • Er zijn huiskamers ingericht (o.a. in Parnassos) waar je elkaar kunt ontmoeten.
 • Er worden extra studentendecanen- en psychologen aangenomen.
 • En er volgt op korte termijn nog veel meer! Houd je mail in de gaten.

Wil je actief meedenken over het NPO-programma? Wil je deelnemen aan brainstormbijeenkomsten? Heb je een ander briljant idee voor het NPO-team? Heb je meer subsidie nodig? Check dan onze thema-pagina op Bestuurlijk Actief voor meer informatie of neem contact op met projectteamnpo@uu.nl.

 

enEnglish