Bestuursbeurzen

Bestuursbeurzen UU bijzondere regels en voorzieningen

Onderstaande informatie is alleen van toepassing als je verder gewoon voldoet aan de algemene voorwaarden. Lees deze algemene voorwaarden dus eerst goed door. Meer informatie hierover vind je als je hier klikt. Daar kun je ook de aanvraagprocedure teruglezen plus allerlei andere info die je niet mag missen. 

Bijzondere regels en voorzieningen

De UU heeft een aantal bijzondere voorzieningen voor studenten die een bestuursbeurs willen aanvragen. Denk hierbij aan collegegeldvrij besturen, flexstuderen en aan uitstel van afstuderen.

 1. Collegegeldvrij besturen

Collegegeldvrij besturen is een bijzondere voorziening. Het is een uitzondering die door de UU gemaakt wordt op de standaardregeling Bestuursbeurzen. Alleen studenten die een beurs ontvangen van €4250 kunnen gebruik maken van deze bijzondere voorziening. Er zijn twee varianten:

 • OUDE stijl: je staat niet ingeschreven bij de UU.
 • NIEUWE stijl: je staat wel ingeschreven bij de UU, maar betaalt geen collegegeld.

Vergroot onderstaand plaatje en lees hier meer informatie over collegegeldvrij besturen. Er zitten namelijk ook nadelen aan deze bijzondere voorziening.

2.Uitstel van afstuderen

Uitstel van afstuderen is ook een bijzondere voorziening van de UU. Kun je afstuderen, maar wil je dit uitstellen om een bestuursbeurs te ontvangen? Dan kun je bij de examencommissie van je opleiding verzoeken om uitstel van afstuderen op grond van een bestuursfunctie waarvoor je bestuursbeurs van tenminste € 425 gaat ontvangen. Maar let op:

 • Check goed of je blijft voldoen aan artikel 4 lid 1 onder c van de Regeling Bestuursbeurzen een jaar langer voor je bachelor of master ingeschreven staat.
 • Je mag in je bestuursjaar afstuderen, maar moet dan wel de rest van je bestuursjaar ingeschreven blijven staan en zelf het collegegeld betalen om je beurs te behouden.

Hierop geldt één uitzondering: als je collegegeldvrij gaat besturen mag je juist NIET gedurende je bestuursjaar afstuderen. Dus ook niet op 31 augustus 2022. Wat kan wel?

 • Je moet uitstel van afstuderen aanvragen tot én met september 2022;
 • Je kunt pas in september 2022 formeel afstuderen. Dit kan problemen opleveren met je inschrijving voor een master per 1 september 2022! Vraag bij de toelatingscommissie van je master na of dit is toegestaan.
 • Bovendien moet je om te kunnen afstuderen voor de bachelor je in 2022-2023 herinschrijven voor die bachelor en tot en met de maand waarin je afstudeert collegegeld betalen. Zodra je bent afgestudeerd kun je je uitschrijven voor die opleiding.
 • Heb je je masterdiploma uitgesteld? Dan moet je je dus in september 2022 opnieuw inschrijven, opnieuw collegegeld betalen (zelf) en dan kun je pas afstuderen.
 • Meer informatie over uitstel van afstuderen vind je op de website van de UU.
 1. 3. Flex-studeren

Flexstuderen maakt het mogelijk om in het collegejaar minder vakken te volgen en alleen voor die vakken te betalen (plus 15% opslag voor administratiekosten). Na een pilot met vijf opleidingen in 2019-2020, is het nu mogelijk om bij meer (voornamelijk master)opleidingen te flexstuderen. Wil je weten bij welke opleidingen je kunt flexstuderen en hoe dit verder in zijn werk gaat? Check hier voor de bacheloropleidingen en check hier voor de masteropleidingen.

enEnglish